Raad geven of krijgen

We willen allemaal helpen in een situatie van nood. Het meeste van de tijd denken we aan het belang van een ander. Zo zijn we gemaakt. Tenzij je natuurlijk een egoïstisch en zelfingenomen persoon bent. Die bestaan jammer genoeg ook. Maar toch. We willen graag anderen gelukkig maken. We helpen graag. Op deze manier wil je ook jezelf gelukkiger maken. 

We kennen het dus allemaal. Een situatie waarin je iemand, zoals een familielid of vriend(in) wilt helpen en steunen door hem of haar raad te geven?

Je ziet dat hij het moeilijk heeft en je hebt ermee te doen want je geeft om deze persoon. De eerste reflex die je hebt, of die ik toch heb is om deze persoon zo vlug mogelijk terug zo gelukkig mogelijk te maken. Vanzelfsprekend ga je zoeken naar de beste oplossing hier voor. Maar hoe help je iemand die het moeilijk heeft het best? Of neem nu een andere dergelijke situatie waarbij je kan zien dat het mis gaat. Die ene persoon die beslissingen maakt of zal maken waarvan jij weet dat het absoluut de verkeerde zijn. Je wilt de gevolgen voorkomen door advies te geven, door ze te waarschuwen. 

Toch, het frustrerende is dat ze soms niet naar je luisteren. In eerste instantie zou je kunnen denken dat het dan hun probleem is en ze maar op de blaren moeten zitten. Maar als je echt om die persoon geeft, en zelfs dan nog, moet je eerlijk zijn. Het is niet makkelijk om het los te laten en gewoon te zien gebeuren. Je wilt je zo graag bemoeien maar je weet dat je jezelf daardoor waarschijnlijk niet geliefd zal maken en het de situatie ook niet altijd zal verbeteren.

Integendeel, hoe meer raad je geeft hoe minder ze luisteren. En het ergste is dat ze dan soms net het omgekeerde gaan doen van wat je ze uitdrukkelijk gezegd hebt te doen/niet te doen.

Die ene vriendin die al drie keer gedumpt is door dezelfde klootzak (sorry voor de woordkeuze) maar ondanks je advies hem achter haar te laten de volgende keer nog vlugger terug in zijn armen zal springen, nog sneller terug zal sturen, enzovoort. Wanneer je een vader/moeder probeert te vertellen dat ze niet zo vlug moeten toegeven aan hun kind. Dat ze bij hun standpunt moeten blijven om het kind de nodige structuur te bieden. Toch moet het kind nog maar een lip trekken, beginnen te schreeuwen of te gooien met het dichtstbijzijnde voorwerp en voor je het weet heeft hij toch die ene koek, dat speelgoedje dat hij zou graag wou of mag hij van tafel.

Ik weet het, ik heb makkelijk praten want ik heb geen kinderen toch? Maar volgens mij is dat net waarom je wel eens zou moeten overwegen om te luisteren. Want het klopt wat ze zeggen; als naaste en buitenstaander zie je alles vanuit een ander perspectief en dus zal je vlugger vanuit de hele context zien wat er aan de hand is of wat er mis gaat. Jammer genoeg zal het op dat moment niet overtuigend genoeg zijn voor die ene persoon die eigenlijk echt goede raad kan gebruiken.

And you know what else?

Vaak volgen mensen de raad zelf niet op die ze wel aan een ander zouden geven in dezelfde situaties.

Wat zijn we toch raar!!i understand nothing

<a href=”https://www.bloglovin.com/blog/19029743/?claim=g26jaqtap7z”>Follow my blog with Bloglovin</a>

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s